انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران در هفتم آذر سال ۱۳۷۸ به همت و تلاش جمعی از عکاسان در خانه فرهنگ محله گلها تاسیس شد.
اوضاع سیاسی و اجتماعی دهه هفتاد و گسترش نشریات مستقل و جذب تعداد بیشتری از عکاسان به فتوژورنالیسم و همچنین شکلگیری نهادهای مدنی و ایجاد زمینه پذیرش برای صدور تشکیل نهادهای مدنی از طرف دولت، شرایطی را بهوجود آورد که شکلگیری یک نهاد تازه برای حمایت از حقوق عکاسان مطبوعاتی و خواستههای صنفی آنان امکان وقوع پیدا کند.
در این دوره زندهیاد کاوه گلستان، محسن راستانی و سیفاله صمدیان با دعوت از سایر عکاسان از جمله زندهیاد بهمن جلالی، زندهیاد حسین پرتوی، محمد فرنود، نادر داودی، مجتبی آقایی و خانم لاله شرکت، جلسات متعددی را برای تصمیمگیری درباره چگونگی شکلگیری این انجمن و طرح اساسنامه و مسائل مربوط به آن برگزار کردند.
درابتدا جلسات در دفتر کار آقای خسروجردی -از نقاشان معاصر- و سپس در دفتر مجله تصویر به میزبانی سیفاله صمدیان تشکیل شد. جلسات حاوی بحث و گفتوگو پیرامون چگونگی شکلگیری انجمن، حیطه اختیارات، اهداف و سیاستهای آن بود و تقریبا به مدت یک سال هر هفته برگزار میشد. در نهایت اولین جلسه انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران در تاریخ دوازدهم تیر ماه ۱۳۷۸ در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد و هیئتموسس ضمن معرفی و اعلام موجودیت انجمن، پیشنویس اساسنامه را برای عموم قرائت کردند. در این جلسه حدود دویست نفر از عکاسان و علاقمندان به عکاسی و همچنین مصطفی تاجزاده معاون سیاسی وقت وزارت کشور و مهرنوش جعفری مدیر کل مطبوعات وزارت ارشاد حضور داشتند.
پس از آن اولین مجمع عمومی انجمن در تاریخ بیستودوم شهریور ماه سال ۱۳۷۸ در خانه فرهنگ محله گلها برگزار شد. دستور کار این جلسه تصویب اساسنامه، انتخاب هیئتمدیره، بازرسان و تعیین روزنامه کثیر الانتشار برای اطلاعرسانیهای بعدی بود.
پس از تایید اساسنامه مورخه ۱۳۷۸/۸/۱۷ که دارای ۴۵ ماده و ۱۹ تبصره بود، انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران در تاریخ هفتم آذر سال ۱۳۷۸ با امضای علی شیخ مدیر کل سازمانهای کارگری و کارفرمائی در وزارت کار و امور اجتماعی به شماره ۳۰۹۵۶ به ثبت رسید.